
De behandeling start met een intake, om je hulpvraag en klachten in beeld te krijgen. De werkwijze om te komen tot verandering spreken we samen af. Meestal zijn de afspraken wekelijks of twee-wekelijks.
Intake
Als de verwijzing is ontvangen word je gebeld voor een kort telefonisch gesprek van vijf tot tien minuten. Als de indruk is dat de hulpvraag past bij de praktijk, wordt een intakegesprek afgesproken. De intakefase bestaat uit twee of drie gesprekken van 45-60 minuten. In het eerste gesprek wordt je hulpvraag, je klachten en persoonlijke omstandigheden besproken, waarin we ook stil staan bij jouw sterke kanten en de belangrijke mensen uit je omgeving. Als er te weinig tijd is om alles te bespreken wordt een tweede intakegesprek gepland om dieper in te gaan op bepaalde onderwerpen. In het laatste gesprek wordt gesproken over het behandelaanbod. Als het aanbod akkoord is start de behandeling.
Behandeling
De werkwijze en de frequentie van de sessies stemmen we samen af. Er wordt gebruik gemaakt van CGT, EMDR, Schematherapie en ACT. Behandelafspraken duren meestal 45 of 60 minuten. Voor traumabehandeling worden soms sessies van 90 minuten gepland. De duur van de sessies bespreken we bij de start van de behandeling.
Afronding van behandeling
De behandeling wordt afgerond als je klachten zijn verminderd, dan wel dat je situatie is verbeterd. Mocht er, om welke reden ook, geen verbetering optreden, dan wordt een doorverwijzing overwogen. Dit doen we gezamenlijk en in overleg met de verwijzer (meestal de huisarts).
Diagnostiek
Tijdens de intake worden je klachten en hulpvraag geclassificeerd volgens de DSM5, waardoor er een ‘diagnose’ wordt gesteld. Tijdens de behandeling kan er gebruik worden gemaakt van klacht-specifieke vragenlijsten om veranderingen te kunnen monitoren.
De praktijk doet geen uitgebreid psychodiagnostisch onderzoek om bijvoorbeeld het IQ-profiel in kaart te brengen of ontwikkelingsproblematiek als ADHD of ASS vast te stellen. Indien gewenst kunnen er wel screeners worden afgenomen om de kans op een bepaalde stoornis in kaart te brengen. Voor verdere diagnostiek word je dan verwezen naar de specialistische ggz.